kutsalRuh
Minik Işık
Yakın zamanda aralıklı oruç (intermittent fasting) hakkında çok şey duymaya başladım. İlk başta "Bu da mı yeni bir diyet modası?" diye düşündüm ama araştırınca aslında yüzyıllardır var olan bir beslenme düzeni olduğunu fark ettim. Kendi deneyimlerimi paylaşmak ve bilimsel olarak nasıl çalıştığını anlatmak istedim.
Kalın yazdıklarımı dikkate alın canlarım
Özellikle kahve ve su içmek beni rahatlattı. Açlık krizleri azaldı ve öğlen yediğim ilk öğünden sonra çok daha tok hissediyordum. Akşam yemeğinden sonra bir şey yememek de uyku kalitemi arttırdı.
Bir yöntem seçin: Yeni başlayanlar için 16:8 yöntemi en uygunudur.
Açlık penceresinde sadece su, kahve, çay gibi kalorisiz içecekler tüketin.
Yemek yediğiniz sürede sağlıklı ve dengeli beslenmeye çalışın. Fast food ve aşırı şekerli gıdalar yerine protein, sağlıklı yağlar ve sebzelerle dolu bir beslenme planı yapın.
İlk günlerde zorlanabilirsiniz ama vücudunuz zamanla alışır.
Uyku düzeninize dikkat edin. Gece aç hissetmemek için yeterince uyumak önemli.
Eğer yeme sürenizde fazla ve sağlıksız beslenirseniz, kilo veremezsiniz. Aralıklı oruç bir sihirli formül değil, doğru uygulandığında etkili bir yöntem.
Siz aralıklı oruç denediniz mi? Deneyimlerinizi yorumlara yazabilirsiniz!
Kalın yazdıklarımı dikkate alın canlarım
Aralıklı Oruç Nedir?
Aralıklı oruç, belirli saatler boyunca aç kalıp geri kalan zamanlarda yemek yediğiniz bir beslenme düzenidir. Bir diyet değil, bir yeme düzeni diyebiliriz. Örneğin:- 16:8 yöntemi: 16 saat aç kalıp 8 saatlik bir zaman diliminde yemek yemek
- 5:2 yöntemi: Haftanın 5 günü normal beslenip 2 gün çok düşük kalori almak
- 24 saatlik oruç: Haftada 1 veya 2 gün boyunca 24 saat boyunca hiçbir şey yememek
Deneyimim: İlk Günler Zor Ama Sonra…
İlk günler benim için tam bir mücadeleydi. Sabah kahvaltısını atlamak alışkanlığıma aykırıydı ve öğlene kadar midemden sürekli "Gurrr" sesleri geliyordu. Ama birkaç gün sonra vücudum alışmaya başladı ve sabahları kendimi daha hafif ve enerjik hissettiğimi fark ettim.Özellikle kahve ve su içmek beni rahatlattı. Açlık krizleri azaldı ve öğlen yediğim ilk öğünden sonra çok daha tok hissediyordum. Akşam yemeğinden sonra bir şey yememek de uyku kalitemi arttırdı.
Aralıklı Oruç Nasıl Yapılır?
Eğer aralıklı orucu denemek istiyorsanız, işte basit adımlar:

Aralıklı Oruç Gerçekten Zayıflatır mı?
Bilim insanları, aralıklı orucun insülin seviyelerini düşürdüğünü ve yağ yakımını hızlandırdığını söylüyor. Ayrıca vücudu hücresel yenilenmeye sokarak yaşlanmayı geciktirebileceği belirtiliyor. Ama en önemli nokta şu:
Kimler Dikkat Etmeli?
Aralıklı oruç herkes için uygun olmayabilir. Eğer diyabet, düşük tansiyon veya kronik bir hastalığınız varsa doktorunuza danışmanız şart. Ayrıca hamileler ve çocuklar için de önerilmiyor.Sonuç: Denemeye Değer mi?
Benim için aralıklı oruç hem kilo kontrolü hem de enerji seviyemi artırmak açısından faydalı oldu. Ancak herkese uygun olup olmadığını görmek için en az 2-3 hafta denemek gerekiyor. Eğer aç kalmaya alışabilir ve beslenmenizi kontrol edebilirseniz, bu yöntem sizin için harika olabilir!Siz aralıklı oruç denediniz mi? Deneyimlerinizi yorumlara yazabilirsiniz!