Bioenerji Çalışmasında Niyet Nasıl Belirlenir? Gerçekçi Hedefler

kutsalRuh

Ruhani Lider
“Bugün kendime biraz zaman ayırmak istiyorum.” Bir çalışmaya başlarken kurulabilecek en sade niyetlerden biri bu olabilir. Cümlenin kısa olması, taşıdığı kişisel anlamı azaltmaz. Bioenerjiyle ilgilenen birinin niyeti de mutlaka uzun, gösterişli veya özel sözcüklerden oluşmak zorunda değildir.

Niyet belirlemek, bu yazıda kişinin görüşmeye hangi amaçla katıldığını kendisi için açıklaması anlamında kullanılıyor. Dış dünyayı belirli bir sonuca zorlayan bir teknik ya da hastalıkların tedavisini garanti eden bir yöntem olarak ele alınmıyor. Bu ayrım, niyeti gündelik hayatta daha rahat kullanılabilir hâle getirir.

Bir kişi manevi bir yakınlık arayabilir, bir başkası yalnızca sessizce durmak isteyebilir. Aynı çalışmaya katılan herkesin aynı amacı benimsemesi gerekmez. Başlangıç cümlesi, grubun veya uygulayıcının beklentisini tekrar etmek yerine kişinin kendi ihtiyacını anlatabilir.

Niyetinizi kendi davranışınıza yaklaştırın​

“Bu görüşmede bütün sıkıntılarım ortadan kalkacak” cümlesi, gerçekleşmesi kişinin elinde olmayan geniş bir sonuç bekler. “Bu görüşme sırasında acele etmeden durmayı deneyeceğim” cümlesi ise kişinin deneyebileceği bir davranışı tarif eder. İkinci cümlenin ne anlama geldiği daha kolay anlaşılır.

Benzer bir dönüşüm şu örneklerde görülebilir:

• “Hiç düşünmeyeceğim” yerine “Düşünceler geldiğinde bunu fark etmeye çalışacağım.”
  • “Mutlaka güçlü bir enerji hissedeceğim” yerine “Ne hissedersem onu abartmadan gözlemleyeceğim.”
  • “Herkesin deneyimini yaşayacağım” yerine “Kendi gözlemimi başkalarınınkiyle yarıştırmayacağım.”
  • “Seans sonunda tamamen değişmiş olacağım” yerine “Bugün bana uygun olan bir küçük adımı belirleyeceğim.”

Bunlar uyulması gereken kalıplar değildir. Kişi kendisine doğal gelmeyen bir ifadeyi kullanmak zorunda kalmamalıdır. “Bir süre telefonuma bakmadan oturmak” gibi sıradan bir hedef, bazı günler çok daha anlamlı olabilir.

Niyetin olumlu bir cümle olması da bütün zor duyguların ortadan kalkacağı anlamına gelmez. Yorgunluk, sıkılma veya kararsızlık yaşandığında niyeti yanlış kurduğunuz sonucuna varmanız gerekmez. Bir görüşme sırasında birden fazla duyguya yer olabilir.

Manevi anlamı bir başarı sınavına dönüştürmeyin​

Bazı kişiler niyetini dua, şükür veya içten söylenen bir dilekle ilişkilendirir. Böyle bir kişisel çerçeve kullanılacaksa, herkesin aynı sözcükleri söylemesi beklenmemelidir. İnancı farklı olan veya manevi bir dil kullanmak istemeyen bir kişi de kendi amacını sade biçimde ifade edebilir.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta, sonucun kişiye karşı kullanılmamasıdır. “İstediğin olmadı, demek ki yeterince inanmadın” açıklaması kişinin yaşadığını anlamaya yardımcı olmaz. Üstelik başarısızlığın her durumda katılımcıya yüklenmesi, yöntemin açıkça değerlendirilmesini de güçleştirir.

Bir başkası adına niyet kurarken de sınırları korumak gerekir. “Onun benim istediğim kararı vermesini sağlayacağım” gibi ifadeler, diğer kişinin seçimini gözden kaçırabilir. Kendi davranışınıza dönmek daha açık bir çerçeve sunar: “Onunla konuşurken daha dikkatli dinlemeyi deneyeceğim.”

Sağlıkla ilgili bir beklenti söz konusuysa niyet cümlesi bir tedavi planının yerini almamalıdır. “Kendime iyi davranmak istiyorum” ifadesi kişinin yaşamında anlam taşıyabilir; ancak bundan belirli bir hastalığın iyileşeceği sonucu çıkarılamaz. Manevi anlam ile sağlık etkisine ilişkin iddia ayrı değerlendirilmelidir.

Çalışma bittikten sonra niyete nasıl dönülür?​

Görüşmenin sonunda başlangıçtaki cümleyi hatırlayıp şu üç soruya bakabilirsiniz: Neyi denedim? Neyi fark ettim? Günlük hayatıma taşımak istediğim küçük bir davranış var mı? Cevabın olumlu veya etkileyici olması zorunlu değildir.

Örneğin niyetiniz telefon bildirimlerinden uzak kalmaksa, görüşmeden sonra evde kısa bir sessiz zaman ayırmayı düşünebilirsiniz. Niyetiniz duygularınızı daha açık anlatmaksa, bunu bir günlükte iki cümleyle ifade edebilirsiniz. Bu örnekler, bioenerjinin belirli bir etki oluşturduğunu kanıtlamaz; kişinin seçtiği amacı somut davranışla ilişkilendirir.

Not tutmayı seviyorsanız deneyim günlüğü rehberindeki gözlem ve yorum ayrımı bu değerlendirmeyi düzenleyebilir. “Daha sakin olduğumu düşündüm” ile “Bunun kesin nedeni şu yöntemdi” cümlelerini ayrı tutmak, yaşantıyı daha açık aktarmayı sağlar.

Bazı günler niyetin değişmesi de mümkündür. Başlarken konuşmak isteyen biri sonradan sessizlik tercih edebilir. Kendi ihtiyacını yeniden değerlendirmek, ilk sözü bozmak olarak görülmemelidir. Niyet, kişinin kendisiyle kurduğu iletişime yardımcı olduğu ölçüde kullanışlıdır; üzerinde baskı oluşturan bir görev hâline geldiğinde yeniden sadeleştirilebilir.

Geri