Bioenerji Deneyim Günlüğü Nasıl Tutulur? Gözlemi Yorumdan Ayırmak

kutsalRuh

Ruhani Lider
Bir görüşmenin hemen ardından yazılan iki cümle, haftalar sonra hatırlanmaya çalışılan uzun bir anlatıdan daha anlaşılır olabilir. Bioenerji deneyim günlüğünün amacı “etki gördüm” sonucuna ulaşmak değil, ne yaşandığını mümkün olduğunca açık kaydetmektir. Hiçbir değişiklik fark edilmemesi de kayda değer bir gözlemdir.

Bu günlük kişisel bir not defteridir; tıbbi takip çizelgesi veya bilimsel deney yerine geçmez. Yine de koşulları, beklentileri ve hissedilen değişiklikleri birbirinden ayırmak isteyenler için kullanışlı bir düzen sağlar.

Seans öncesindeki durumu kısa yazın​

İlk kayıt, görüşme başlamadan yapılabilir. Saat, önceki geceki uyku, günün yoğunluğu ve o andaki ruh hali birkaç satırla belirtilir. Sayfalarca ayrıntıya gerek yoktur. Örneğin “Öğleden sonra, yoğun bir iş gününün ardından geldim; biraz yorgunum” cümlesi yeterli bir başlangıçtır.

Beklentiyi ayrı bir yere yazmak da işe yarar: “Bugün kendime sessiz bir zaman ayırmayı umuyorum.” Böylece sonradan hissedilenlerle önceden beklenenler aynı cümlede birbirine karışmaz. Beklenti yazmak, kişinin kendisini belirli bir sonuca zorlaması anlamına gelmemelidir.

Duyumu ve açıklamasını iki ayrı satırda tutun​

“Ellerimde sıcaklık hissettim” bir deneyim bildirimidir. “Enerji kanallarım açıldı” ise bu deneyime getirilen bir açıklamadır. İkisini ayırmak, birincisini değersizleştirmez; yalnızca hangi cümlenin doğrudan gözlem olduğunu netleştirir.

Benzer şekilde “Gözlerim doldu” ile “Bastırılmış bütün duygularım temizlendi” aynı türden ifadeler değildir. Günlüğe hem yaşananı hem kişisel yorumu yazabilirsiniz; fakat yorumun yanına “Bunu böyle anlamlandırdım” notu eklemek açıklığı korur.

Kullanabileceğiniz basit kayıt düzeni​

Her görüşme için aşağıdaki başlıklar yeterlidir:

• Öncesi: Günün koşulları ve o andaki durum.
  • Ortam: Oturma biçimi, yaklaşık süre, ses ve sıcaklık.
  • Gözlem: Fark edilen duyumlar veya değişiklik olmaması.
  • Kişisel yorum: Deneyime verilen anlam.
  • Sonrası: Aynı gün ve ertesi gün fark edilenler.
  • Belirsiz kalanlar: Nedeni bilinmeyen veya hatırlanmayan ayrıntılar.

İsterseniz rahatlık düzeyinizi sıfır ile on arasında işaretleyebilirsiniz. Ancak bu sayının kişisel bir değerlendirme olduğunu unutmayın. Bir gün verilen yedi puan, başka bir kişinin yedi puanıyla doğrudan karşılaştırılamaz.

Yalnızca dikkat çekici günleri seçmeyin​

Günlük, sıra dışı deneyimlerin koleksiyonuna dönüşürse sıradan günler görünmez kalır. “Bugün belirgin bir şey fark etmedim” kaydı, çok yoğun hissedilen bir gün kadar önemlidir. Görüşmenin gerçekleşmediği benzer günlerden kısa notlar almak da günlük hayatın kendi değişkenliğini görmeye yardım edebilir.

Örneğin iyi bir uykunun, izin gününün veya keyifli bir sohbetin bulunduğu günleri ayrıca belirtmek mümkündür. Aynı dönemde birden fazla şey değişmişse, hissedilen farklılığın tek nedenini günlüğe bakarak belirlemek mümkün olmayabilir.

Paylaşırken kişisel bilgileri ayıklayın​

Görüşmedeki iletişimi değerlendirirken kişisel sınırlar ve izin üzerine bu rehber de yardımcı olabilir. Forumda deneyim anlatmak isterseniz aile üyelerinin isimlerini, özel sağlık belgelerini ve başka kişilerin bilgilerini çıkartın. Kendi gözleminizi “Ben böyle hissettim” diye aktarmak, herkeste aynı sonucun oluşacağını söylemekten daha açıklayıcıdır. Bir günlük kaydı, başka birinin tedavi kararını yönlendirecek kanıt olarak kullanılmamalıdır.

Defteri yeniden okurken kesin bir hüküm aramak yerine şu soruya bakın: “Koşullarımı ve yaşadıklarımı daha iyi anlatabiliyor muyum?” İyi tutulmuş bir deneyim günlüğünün en somut katkısı, anlatımı bu ölçüde berraklaştırmasıdır.

Geri