Bioenerji Eğitimi Seçerken Müfredatta Neler Aranmalı?

kutsalRuh

Ruhani Lider
Bir bioenerji eğitiminin tanıtımında uzun bir başlık, etkileyici bir sertifika görseli ve çok sayıda katılımcı yorumu bulunabilir. Buna karşılık, derslerde tam olarak ne öğretileceği birkaç belirsiz cümleyle geçiştirilebilir. Eğitim seçimini kolaylaştıran asıl belge, hangi konunun hangi amaçla işlendiğini gösteren anlaşılır bir müfredattır.

Kayıt olmadan önce programı yazılı istemek iyi bir başlangıçtır. Böylece aynı adı taşıyan iki eğitimi yalnızca süre veya ücret üzerinden karşılaştırmak zorunda kalmazsınız. Aşağıdaki sorular, programın içeriğini görünür hâle getirmek için kullanılabilir.

1. Eğitimin sonunda neyi yapabiliyor olacağım?​

“Enerjiniz yükselir” veya “Potansiyeliniz açılır” gibi ifadeler bir eğitim hedefini değerlendirmek için yeterince somut değildir. Katılımcının ders sonunda neyi açıklayacağı, hangi iletişim becerisini çalışacağı veya hangi uygulama sırasını öğreneceği belirtilebilir.

Örneğin “Katılımcı, görüşme öncesinde uygulamanın kapsamını anlatabilecek” cümlesi değerlendirilebilir bir hedeftir. “Katılımcı her kişide kesin sonuç alacak” ise öğrenme hedefinden çok sonuç vaadidir. Üstelik kişinin eğitim almış olması, yöntemin sağlıkla ilgili iddialarını kendiliğinden doğrulamaz.

2. Geleneksel anlatı ile bilimsel bilgi ayrılıyor mu?​

Programda enerji alanı, niyet veya manevi denge gibi kavramlar kullanılabilir. Bunların hangi gelenek, yaklaşım veya kişisel yorum çerçevesinde anlatıldığı açık olmalıdır. Bilimsel bir açıklama yapılıyorsa kaynak gösterilmesi ve kaynağın iddiayla gerçekten ilgili olması beklenir.

Bir hücre biyolojisi bilgisinin, belirli bir enerji aktarımı iddiasını kanıtlıyormuş gibi sunulması doğru bir bağlantı kurmaz. Eğitmen “Bu bölüm geleneksel bir yorumdur” diyebilmeli; belirsizliği gizlemek yerine açıklayabilmelidir. Merakını korumakla kanıtın sınırlarını görmek birlikte mümkündür.

3. Uygulama saati ne anlama geliyor?​

Programda on saat uygulama yazması, herkesin on saat bireysel geri bildirim alacağı anlamına gelmeyebilir. Sürenin ne kadarının gösterim, eşli çalışma, gözlem ve değerlendirmeye ayrıldığını sorun.

Kalabalık bir grupta yalnızca eğitmeni izlemekle, kendi çalışmanız hakkında somut geri bildirim almak farklı öğrenme deneyimleridir. Çevrim içi bir eğitimde de kameranın gerekli olup olmadığı, kayıttan izleme seçeneği ve soruların nasıl yanıtlanacağı önceden açıklanabilir.

Bir uygulamaya katılmak istemeyenler için gözlemci kalma seçeneği bulunması değerlidir. Öğrenmek, herkesin aynı kişisel deneyimi yaşaması veya aynı yorumu benimsemesi anlamına gelmez.

4. Etik iletişim ayrı bir ders konusu mu?​

Müfredatta yalnızca el pozisyonlarına veya seans sırasına yer verilmesi yeterli olmayabilir. İzin isteme, mahremiyeti koruma, kişisel sınırları dinleme ve katılımcının olumsuz geri bildirimine saygı gösterme de ele alınmalıdır. Seanslarda temas ve izin konusundaki örnekler, bu ders başlığının neden gerekli olduğunu somutlaştırabilir.

“Bir kişi hiçbir şey hissetmediğinde ne söylersiniz?” sorusu eğitimin yaklaşımını anlamak için yararlıdır. Her sonucu başarı sayan veya memnun olmayan kişiyi suçlayan bir anlatım, açık değerlendirmeyi zorlaştırır. Sağlıkla ilgili şikâyetlerin eğitim alıştırması sırasında teşhis edilmeye çalışılmaması da önemlidir.

5. Sertifika tam olarak neyi belgeliyor?​

Belgenin kim tarafından düzenlendiğini, katılımı mı yoksa bir değerlendirmeyi başarıyla tamamlamayı mı gösterdiğini öğrenin. Kullanılan “uluslararası” veya “onaylı” gibi sıfatların hangi kuruma ve hangi doğrulama yoluna dayandığını sorun.

Bu ifadeleri yalnızca görsel tasarımdan veya logolardan çıkarmayın. Bir belge, belirli bir programın tamamlandığını gösterebilir; bundan otomatik olarak sağlık mesleği yetkisi veya hastalık tedavi edebilme yeterliliği sonucu çıkarılamaz. Resmî yetki iddiası varsa ilgili kurumun kendi kaydından ayrıca doğrulanmalıdır.

6. Değerlendirme ve geri bildirim nasıl veriliyor?​

Sınav yapılması tek başına güçlü bir ölçme yöntemi oluşturmaz. Soruların, eğitimde açıklanan hedeflerle ilişkili olması gerekir. Uygulama değerlendirmesinde de önceden bilinen ölçütler bulunabilir: Açıklamanın anlaşılması, katılımcının tercihinin sorulması ve görüşmenin düzenli yürütülmesi gibi.

“Yeterince enerji hissetmedin” benzeri, nasıl değerlendirildiği belirsiz ölçütleri açıklatın. Bir eğitim, katılımcının soru sormasını ve farklı gözlemlerini dile getirmesini desteklemelidir.

7. Ücrete neler dâhil?​

Ders materyali, kayıt erişimi, değerlendirme, belge ve sonradan önerilen ek modüller ayrı ayrı belirtilmelidir. Bütün ayrıntıların baştan yazılması, toplam zaman ve maliyetin daha gerçekçi görülmesini sağlar.

Müfredatı elinize aldığınızda her başlığın yanına “Ne öğreneceğim, nasıl çalışacağım, nasıl değerlendirileceğim?” sorularını yazın. Bu üç sorunun cevabı açık değilse yalnızca tanıtım metnine bakarak eğitim hakkında kesin bir yargıya varmak zordur. İyi bir program, bu soruları cevaplamaya zaman ayırır.

Geri