Bioenerjiye İlgi Duyduğunuzu Hekiminizle Nasıl Konuşabilirsiniz?

kutsalRuh

Ruhani Lider
Muayenede sorulacak çok şey varken bioenerji konusunu açmak ertelenebilir. Kimi kişi anlaşılmayacağını düşünür, kimi de bunun sağlık görüşmesiyle ilgisi olmadığını varsayar. Oysa kullanılan veya düşünülen tamamlayıcı uygulamaları anlatmak, sağlık ekibinin durumu daha bütünlüklü değerlendirmesine yardımcı olur. Konuyu açmak için inancınızı savunan uzun bir konuşma hazırlamanız gerekmez; yapılan işlemleri açıkça tarif etmek yeterli bir başlangıçtır.

Yöntemin adından önce uygulamayı anlatın

Bioenerji adı altında sunulan görüşmeler aynı içeriğe sahip olmayabilir. Birinde yalnızca sessizce oturulurken başka birinde temas, nefes yönlendirmesi, bitkisel ürün veya başka uygulamalar önerilebilir. “Bioenerjiye gidiyorum” demenin yanına süreyi, sıklığı ve fiilen neler yapıldığını ekleyin. Önerilen bir ürün varsa adını ve içeriğini not edin; yalnızca “doğal bir şey” diye tanımlamayın.

Görüşmeye götürülecek kısa bir liste, konuşmayı kolaylaştırır. Kullanılan ilaçlar, reçetesiz ürünler ve takviyeler bu listede yer alabilir. NCCIH de tamamlayıcı yaklaşımlar konusunda sağlık uzmanıyla konuşmayı ve kullanılan ürünleri önceden listelemeyi önerir. Bu öneri, her bioenerji görüşmesinin ilaçla etkileştiği anlamına gelmez; eşlik eden uygulamaların da bilinmesini sağlar.

Beklentiyi tek cümleyle belirtin

“Daha sakin hissetmek için düşünüyorum” ile “hastalığımın tedavisini değiştirmek için düşünüyorum” farklı konuşmalar başlatır. Neyi umduğunuzu açık söylemek, hekimin hangi konuda yanıt vermesi gerektiğini netleştirir. Beklentiniz henüz belirsizse bunu da belirtebilirsiniz. Soru sormak için kesin bir karar vermiş olmanız gerekmez.

Örneğin şu giriş kullanılabilir: “Böyle bir uygulamayı merak ediyorum. Mevcut durumum ve tedavim açısından bilmem gereken bir sakınca veya dikkat etmem gereken bir nokta var mı?” Bu, uygulamanın bütün iddialarını kabul etmeyi veya reddetmeyi gerektirmeyen somut bir sorudur.

Yanıtı uygulanabilir hale getirin

Genel bir “dikkatli olun” yanıtı yeterince açık gelmiyorsa hangi davranıştan kaçınmanız gerektiğini sorun. Seans sırasında uzun süre aynı pozisyonda kalmak, önerilen ek ürünler veya kontrolleri ertelemek gibi ayrıntılar gündeme gelebilir. Kişisel durumunuza ilişkin değerlendirmeyi sağlık ekibiniz yapmalıdır; forum yanıtlarından size özel tıbbi uygunluk sonucu çıkarmayın.

Sorularınızı öncelik sırasıyla yazmanız da yararlıdır. Önce sağlık bakımını etkileyebilecek konuyu, ardından daha genel merakınızı konuşabilirsiniz. Süre yetmezse sonraki görüşmede ele alınacak başlığı belirlemek, konunun tamamen kapanmasından daha işlevseldir.

Görüşmeden sonra neyi kaydetmeli?

Anladığınız öneriyi kendi kelimelerinizle tekrar edin: “Yani şu ürünü başlamadan önce size bildirmem gerekiyor, doğru mu?” Gerekiyorsa ilaç veya ürün adlarını yazılı gösterin. Belirsiz kalan bir öneriyi tahminle tamamlamayın. Başka bir uzman da bakımınıza katılıyorsa önemli bilgilerin onunla da paylaşılması gerekebilir.

Bioenerji deneyimi ile sağlık takibini birbirinden koparmamak, hem kişisel tercihlerin konuşulmasına hem bakım kararlarının açık kalmasına yardım eder. Seans uygulayıcısı ilaç bırakmayı veya gerekli kontrolleri ertelemeyi önerirse bu öneriyi kendi başınıza uygulamak yerine tedavinizi yürüten uzmanla görüşün. İyi iletişim, bütün tarafların aynı düşüncede olmasından çok, gerçekte ne yapıldığının bilinmesine dayanır.

Kaynak: NCCIH — Sağlık uzmanlarıyla tamamlayıcı yaklaşımları konuşmak.

Geri