Çakra Temalarıyla Günlük Tutmak: Sembollerden Somut Sorulara

kutsalRuh

Ruhani Lider
Çakralar üzerine okumayı seven biri, bu sembolleri günlük yaşamla nasıl ilişkilendireceğini merak edebilir. Bunun bir yolu, çakra kavramlarını tıbbi teşhisler olarak kullanmadan kişisel düşünme başlıklarına dönüştürmektir. Güven, yaratıcılık, sınır koyma ve ifade gibi temalar, günlükte somut sorularla ele alınabilir. Buradaki çalışma bir enerji ölçümü değil, önerilen bir öz değerlendirme yöntemidir.

Çakra sistemleri spiritüel gelenekler içinde yorumlanır; bütün ekollerin aynı açıklamayı kullandığını varsaymamak gerekir. Bu yazıda günlük tutmayı kolaylaştıran yedi tema seçiliyor. Bunların bilimsel olarak doğrulanmış beden bölgeleri veya kişilik sınıfları olduğu iddia edilmiyor. Bir temanın size anlamlı gelmesi, ilgili çakranın açık ya da kapalı olduğunu göstermez.

Yedi tema, yedi başlangıç sorusu

Köklenme temasıyla “Bugün kendimi daha güvende hissetmemi sağlayan somut şey neydi?” sorusunu yazabilirsiniz. Cevap bir düzen, destekleyen bir kişi veya tamamlanan küçük bir iş olabilir. Yaratıcılık için “Sonucu iyi olmak zorunda olmasa ne denemek isterdim?” diye sorun. Böylece başarı baskısını azaltıp merak ettiğiniz küçük bir etkinliği fark edebilirsiniz.

İrade başlığında “Bugün verdiğim hangi karar kendi önceliğime uygundu?” sorusu işe yarayabilir. İlişkiler temasında ise “Nerede destek aldım, nerede karşılık beklemeden destek verdim?” diye düşünün. Bu sorular, kendinizi iyi ya da kötü biri ilan etmek için değil, gün içindeki davranışları somutlaştırmak için kullanılabilir.

İfade teması için söylemek isteyip ertelediğiniz bir cümleyi yazın. Cümleyi suçlama içermeden yeniden kurmayı deneyin. Bakış açısı başlığında “Bu konuda henüz bilmediğim ne var?” sorusu kesinliğe ara vermeyi sağlar. Anlam temasıyla da “Bugünkü seçimlerimden hangisi önem verdiğim bir değerle örtüştü?” diye sorabilirsiniz.

Soyut yorumu davranışa bağlayın

“İletişim enerjim düşük” cümlesini yazdıysanız yanına gözlenebilir bir örnek ekleyin: bir konuşmayı ertelemek, toplantıda söz almamak veya ihtiyacınızı söylememek gibi. Sonra küçük bir adım seçin. Bu adım bir mesaj taslağı hazırlamak ya da uygun bir konuşma zamanı belirlemek olabilir. Sembol, düşünmeyi başlatır; değişikliği ise gündelik davranış üzerinden değerlendirebilirsiniz.

Her gün bütün başlıkları doldurmak zorunda değilsiniz. Bir haftada tek bir temaya dönmek, yedi alanı hızlıca geçmekten daha açıklayıcı olabilir. Kayıtları karşılaştırırken renkleri veya çakraları puanlamak yerine tekrar eden durumlara bakın. Hangi ihtiyaç sık sık ortaya çıkıyor? Hangi küçük değişiklik gerçekten uygulanabiliyor?

Kişisel düşünmenin sınırı

Günlükte bir bedensel yakınmadan söz etmeniz, o yakınmanın spiritüel bir nedenden kaynaklandığını göstermez. Süren veya yeni gelişen belirtilerde uygun sağlık değerlendirmesi gerekir. Kendinizi bir çakrayı yeterince açamadığınız için suçlamayın; bu çalışma hastalık açıklaması veya tedavi yöntemi olarak kullanılmamalıdır.

Benzer biçimde başka bir kişinin davranışına bakıp hangi çakrasının kapalı olduğunu ilan etmek yerine, kendi iletişiminizde neye ihtiyaç duyduğunuzu anlatın. Semboller en çok, kesin yargıları çoğaltmak yerine düşünceye alan açtıklarında işe yarar. Günlüğün değeri de gösterişli terimlerden değil; kendiniz hakkında daha açık ve somut cümleler kurmanızdan gelir.

Geri