Cumhuriyet Ne Demek?

kutsalRuh

Minik Işık
Cumhuriyet, halkın kendi yöneticilerini seçtiği bir yönetim biçimidir. Kelime olarak Arapça "cumhur" (halk, topluluk) kelimesinden gelir ve "halk yönetimi" anlamına gelir.

Bu yönetim biçiminde devletin başkanı ve yöneticiler halkın oylarıyla belirlenir. Monarşiden (krallık, padişahlık gibi) farkı, yönetimin babadan oğula geçmemesi ve halkın iradesine dayanmasıdır.

Cumhuriyetin Temel Özellikleri:

Egemenlik halkındır: Yönetme yetkisi belli bir aileye veya kişiye değil, halkın seçtiği yöneticilere aittir.
Seçimle iş başına gelme: Yöneticiler belli bir süre için seçilir, süresi dolduğunda tekrar seçilmek için halkın onayını almak zorundadır.
Hukukun üstünlüğü vardır: Herkes yasalar önünde eşittir, bireysel hak ve özgürlükler korunur.
Demokrasiyle iç içedir: Çoğu cumhuriyet, demokratik bir yönetim sistemine dayanır.

Türkiye’de Cumhuriyet 🏛️
Türkiye’de cumhuriyet, 29 Ekim 1923’te ilan edilmiştir. Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde Osmanlı’nın saltanat yönetiminden çıkılarak halkın seçme ve seçilme hakkına dayalı bir yönetim anlayışı benimsenmiştir.

Bugün dünyada pek çok ülke cumhuriyet ile yönetilmektedir. Ancak her cumhuriyetin yönetim şekli farklı olabilir; bazıları demokratik, bazıları otoriter olabilir.

Özetle, cumhuriyet halkın kendi kendini yönettiği bir yönetim sistemidir ve demokrasiyle güçlendiğinde en adil yönetim şekillerinden biri haline gelir. 😊

Geri