Bioenerji ve Reiki Aynı Şey mi? İsimlerden Önce Yöntemi Anlamak

kutsalRuh

Ruhani Lider
Bioenerji ve Reiki sözcükleri kimi konuşmalarda birbirinin yerine kullanılıyor. İkisinde de “enerji” kelimesinin geçmesi, aynı eğitimi ve aynı uygulama biçimini anlattıkları sonucunu doğurmamalı. Karşılaştırma yaparken üç ayrı soruyu düşünmek daha açıklayıcıdır: Uygulayıcı neye inanıyor, görüşmede ne yapıyor ve bunun sonucunda ne olacağını iddia ediyor?

Bu sorular birbirine karıştığında, benzer görünen el hareketlerinden büyük sonuçlar çıkarılabiliyor. Oysa bir çalışmanın adı, tek başına içeriğini veya sağlık üzerindeki etkisini göstermeye yetmez.

Reiki nasıl tanımlanıyor?​

ABD Ulusal Tamamlayıcı ve Bütünleyici Sağlık Merkezi NCCIH, Reiki'yi uygulayıcının ellerini kişinin üzerine hafifçe yerleştirdiği veya bedenin üzerinde tuttuğu tamamlayıcı bir yaklaşım olarak açıklar. Yöntemin anlatısında, iyileşmeyi desteklediğine inanılan bir enerjiye yön verme düşüncesi bulunur.

Buradaki “inanılan” sözcüğü önemlidir: Bu tanım, uygulayıcıların yaklaşımını tarif eder; enerji aktarımının bilimsel olarak doğrulandığını söylemez. NCCIH'nin Reiki bilgi sayfası, sağlıkla ilgili etkilerin açık biçimde gösterilemediğini, araştırmaların çoğunda kalite sorunları ve tutarsız sonuçlar bulunduğunu belirtir. İddia edilen enerji alanının varlığını destekleyen bilimsel kanıt olmadığını da ayrıca ifade eder.

Bioenerji adıyla sunulan çalışmada ne yapılıyor?​

“Bioenerji” başlığını gördüğünüzde yalnızca isim üzerinden karar vermek yerine somut uygulamayı sorun. Seansın süresi, fiziksel temasın bulunup bulunmaması, konuşma bölümü, sessiz bekleme veya başka bir etkinlik içerip içermemesi açıklanabilir.

Bir uygulayıcı kendi yaklaşımını Reiki ile ilişkilendirebilir; bir başkası farklı bir eğitim veya kişisel yöntem tarif edebilir. Bu nedenle bütün uygulayıcıları kapsayan “Bioenerjide her zaman şu yapılır” türü cümlelerden kaçınmak gerekir. En açık bilgi, ilgili kişinin kendi yöntemini anlaşılır biçimde anlatmasıyla elde edilir.

Benzer görünmek eşdeğer olmak değildir​

İki görüşmede de eller bedenin yakınında tutulabilir. Ancak dışarıdan görülen bu benzerlik; kullanılan açıklamaların, eğitim içeriğinin veya kişiye verilen vaatlerin aynı olduğunu göstermez.

Bunu anlamak için “Elinizi burada tutmanızın amacı nedir?” ve “Bu açıklama geleneksel bir inanışa mı, kişisel yorumunuza mı, bir araştırmaya mı dayanıyor?” diye sorabilirsiniz. Cevabın açık olması, süslü terimler kullanılmasından daha değerlidir. Sorunun kendisi saygısızlık olarak görülmemelidir.

Bir yönteme manevi yakınlık duymak kişisel bir tercih olabilir. Bunun yanında, sağlıkla ilgili bir iddianın hangi veriye dayandığını sormak da mümkündür. Bu iki tutum birbirini dışlamak zorunda değildir.

Karşılaştırmayı hangi başlıklarda yapabilirsiniz?​

İki farklı görüşmeyi değerlendiriyorsanız notlarınızı şu başlıklarda tutabilirsiniz:

• Görüşmenin açıklanan amacı ve yaklaşık süresi.
  • Temas biçimi ve katılımcının tercih hakkı.
  • Uygulayıcının eğitimini nasıl tanımladığı.
  • Sağlıkla ilgili iddiaların kapsamı ve dayanağı.
  • Ücretin, iptal koşullarının ve beklenen katılımın açıklığı.

Bu liste, bir yöntemin diğerinden üstün olduğunu kanıtlamak için kullanılmaz. Kişinin kendisine ne sunulduğunu anlamasına yardımcı olur. Bir eğitim belgesinin gösterilmesi de belirli bir hastalığın tedavi edilebildiği sonucunu doğurmaz.

Hangi soruyla karar vermek daha yararlı?​

“Hangisinin enerjisi daha güçlü?” sorusunu ölçülebilir bir cevaba dönüştürmek kolay değildir. Bunun yerine “Bu görüşmeden ne bekliyorum ve bana ne vaat ediliyor?” sorusu daha somut bir değerlendirme sağlar.

İsimlerin benzerliğine dayanarak bir yöntemin araştırma sonucunu diğerine aktarmayın. Bu ayrımı somut bir makale üzerinden yapmak için araştırmaları okuma rehberindeki sorular kullanılabilir. Rahat bir zaman geçirmek, manevi bir deneyim yaşamak ve hastalık tedavisi görmek farklı beklentilerdir. Sağlık sorunları için alınan profesyonel bakım, bu tür görüşmeler gerekçe gösterilerek ertelenmemelidir.

Geri